Hi-Horizon Racing Team

Verslag Akkrum 2022

Afgelopen weekend was ons eerste echte wedstrijdweekend. Dit verliep niet helemaal zonder de bijbehorende moeilijkheden. Natuurlijk hadden we gehoopt dat alles perfect zou verlopen, dat we deel hadden kunnen nemen aan alle wedstrijdonderdelen. Toch, ondanks onze technische problemen hebben we als team een paar eerste belangrijke stapjes gezet in de wereld van de solarsport: onze boot is door de technische keurig gekomen en we hebben een deel van een duurrace kunnen varen. Voor het eerst zijn we daadwerkelijk een solar racing team.

We hebben die afgelopen paar dagen veel geleerd. Weinig werkt motiverender dan samen actief met de boot bezig te zijn te midden van andere enthousiaste solarsportteams. We hebben veel nieuwe motivatie en een flinke lijst aan ideeën voor de toekomst. Hieronder volgt een samenvatting van het weekend.

Donderdag

Voor een deel van het team begon de donderdag al heel vroeg, om nog wat technische problemen hier en daar op te lossen. Rond 13:00 uur vertrokken we richting Akkrum om daar onze tenten op te zetten en de boot en accu te laten keuren. Niet lang nadat we aangekomen waren stond het terrein al vol met andere teams, tenten, en solarboten; een beeld wat we sinds onze deelname aan de Young Solar Challenge al niet meer hadden gezien. Die avond werd onze accu goedgekeurd en de boot, na wat kleine aanpassingen, de volgende ochtend ook. In de nacht heeft het team nog hard doorgewerkt aan de boot om hem wedstrijdklaar te krijgen.

Vrijdag

Na een korte nacht waren we klaar voor de wedstrijd, namelijk de duurrace. De duurrace was een lange race van ongeveer 50 kilometer ten noorden en zuiden van Akkrum. Dit zou direct een pittige race zijn, niet alleen vanwege de afstand, maar ook vanwege de wind. Helaas bleek voordat we vertrokken dat de zonnepanelen de accu niet oplaadden. Hierdoor was het niet mogelijk de gehele race te varen, dus hebben we besloten om alleen het bovenste deel van het parcours te varen. Dit was een behoorlijke teleurstelling, maar toch een goede prestatie van de rest van de boot, omdat de boot verder naar verwachting functioneerde. De rest van de dag werd besteed aan het oplossen van het probleem, wat ook lukte. Hierdoor was de gehele boot in orde. We hebben de dag afgesloten met een succesvolle testvaart door het centrum van Akkrum waar de boot goed presteerde.

Zaterdag

Op zaterdag waren er twee wedstrijden gepland: het “rondje Akkrum” en de sprint. In het rondje Akkrum is het de bedoeling om in een uur tijd zoveel mogelijk rondjes te varen. In de sprint probeer je een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op een korte afstand. Na de succesvolle testvaart van vrijdag gingen we met vertrouwen het water in, maar na eenmaal de boot in het water te hebben gelegd bleek de schroef niet te draaien. We hebben alles op alles gezet om dit nog op te lossen, maar het mocht niet baten. Hierbij was ook de hoop voor een deelname aan de sprint verloren. Dit was een enorme klap in ons gezicht na de lange en intensieve voorbereiding die we hadden getroffen, en al helemaal na de goede testvaart van vrijdagavond.

De les

We hebben veel van het weekend kunnen leren. Zo weten we meer over de boot en hoe we de voorbereidingen van wedstrijden nog veel beter kunnen aanpakken. Iedere fout die we hier hebben gemaakt nemen we mee zodat we dat de volgende keer kunnen voorkomen. Fouten zijn vaak de beste leermeester. Naast fouten en lessen had het weekend ook goede kanten. Zo hebben we wel meegedaan aan onze eerste wedstrijd, contacten gelegd en naast alle stress en harde werken toch een leuke tijd gehad.

Vooruitzicht  

Na dit weekend leeft het enthousiasme meer dan ooit. De vooruitzichten zijn goed, we hebben uitgebreid geëvalueerd over het weekend, en kijken uit naar de toekomst. De volgende activiteit: een solarboot demodag in Den Helder op 30 juni.