Na lange twijfel of het logistiek haalbaar was om met vijf man naar Hongarije te gaan was de knoop doorgehakt: Hi-Horizon gaat meedoen aan zijn eerste race in het buitenland, de CoreComm Solar Boat Challenge aan het Balatonmeer in Hongarije.
Heenreis
Op 20 augustus om 9:30 vertrekken we vanuit Ruigahuizen richting Balatonalmádi. De vorige avond waren alle voorbereidingen al getroffen: één busje vol beladen met bagage voor de vijf inzittenden, zonnepanelen, gereedschapskisten en op de aanhangwagen één raceklare zonneboot. Dit is de eerste keer dat Hi-Horizon Racing Team naar het buitenland gaat. De verwachtingen? Hoopvol, maar ook realistisch. De concurrentie is sterk, en het team heeft tot nu toe vaak moeite gehad om goed mee te komen met de middenmoot. Toch is de boot stabieler dan ooit en hebben we meer inzicht in de data. We overnachten in een hotel in de buurt van Neurenberg en willen de volgende ochtend vroeg verder reizen.
Na een prima nachtrust blijkt bij de laatste controle het één en ander losgetrild te zijn in de boot, en ook de bok waar de boot op rust heeft wat stabiliteit verloren. Dit was natuurlijk de eerste keer dat de boot zo’n afstand heeft afgelegd. Hierdoor hebben we het vertrek uitgesteld, en zijn er een aantal ritjes naar de bouwmarkt geweest om alles veilig en rijklaar te maken. Uiteindelijk vertrekken we te laat om in één keer door te rijden naar Balatonalmádi, dus boeken we een extra overnachting in Oostenrijk. Dit betekent dat we op de dag van de keuring aankomen, waardoor de planning krapper is geworden dan gehoopt.
Keuringsdag
Het laatste stukje van de rit verloopt soepel, waardoor we rond twee uur aankomen bij de evenementlocatie. Hier werden we goed ontvangen door de organisatie en naar onze plek geleid. Hier hebben we zo snel mogelijk onze spullen uitgepakt, en de boot voorbereid op de technische keuring. Dit ging vlot en gecoördineerd, waardoor we snel klaar waren. De keuring verliep ook soepel, alles was in orde, op het sleeptouw na, die we moesten vervangen voor een iets dikkere variant: één extra tripje naar de bouwmarkt dus. Na het eten van wat pizza’s wilden we nog snel even de boot in het water laten voor één laatste testvaart, maar de helling bleek net te krap te zijn voor de bok, dus moest de boot het water in getild worden. Helaas begon het ook al donker te worden, daarom hebben we dit niet meer gedaan. Vanwege de drukte hadden we eerder op de dag nog niet de kans gehad om bij ons huisje te kijken, dus deden we dat na zonsondergang pas. Daarna zijn we ook vrij vlot gaan slapen, om wat bij te komen van de lange reis.
Racedag 1
Omdat onze boot vrij zwaar is met de zonnepanelen erop, kozen we ervoor om de boot zonder panelen het water in te tillen, en daarna de panelen te installeren vanaf de steiger. Om te voorkomen dat we andere teams in de weg zaten, waren we extra vroeg aanwezig om de boot als eerste te water te laten. Hierna woonden we de openingsceremonie bij. Hier werden ook de tien deelnemende teams geïntroduceerd: zeven teams uit Nederland, één uit Polen en twee uit Hongarije. Het evenement is groots opgezet, er is een cameraploeg aanwezig die alles livestreamt, een commentator, verschillende podia en veel bezoekers. Na de opening maken we ons op voor de eerste race: een time trial, waar teams binnen vier uur een route van 62 kilometer moeten afleggen. Deze race verliep vrij goed bij ons team, we hebben stabiel zesde gevaren, maar helaas kwamen we zeven minuten na het sluiten van de finish binnen, waardoor we een DNF (did not finish) kregen. Dit was natuurlijk erg jammer, maar toch gaf het hoop voor de komende races, onze boot had zich betrouwbaar en efficient bewezen op de eerste grote test! Later die middag hebben we de slalom gevaren, waar topsnelheid en behendigheid samenkomen. Op deze race zijn we zesde geworden! Zo sloten we de eerste dag af. De resultaten leveren een feestelijke sfeer op bij het team, we geven goede competitie aan onze tegenstanders! Kort na de slalom was het palaver, waar de races van de volgende dag werden uitgelegd: een endurance en de top speed. Daarna waren we uitgenodigd om bij een engineers workshop van het bedrijf Continental langs te komen, en wat te vertellen over de uitdagingen en ontwikkelingen binnen ons team. Hier spraken we over ons telemetrie systeem, en hoe dat is verbeterd afgelopen jaar. In de workshop hadden we verder ook de kans om te luisteren naar de ontwikkelingen en problemen van andere teams, wat erg interessant was.
Racedag 2
De volgende dag pakken we het te water laten van de boot anders aan. We laten de panelen erop zitten, en vragen wat extra mensen uit andere teams om ons te helpen tillen. Gelukkig zijn er genoeg handjes die ons willen helpen. Er heerst een vriendschappelijke sfeer, en teams helpen elkaar graag. De racedag begint met de endurance: binnen een tijd van drie uur zoveel mogelijk rondjes varen over verschillende parcours op het meer. Hier hebben we een afstand van 55 kilometer afgelegd, wat ons de vijfde plaats opleverde! Na deze race hebben we snel de boot uit het water gehaald, om de schroef te verwisselen voor de sprintschroef: een schroef die ervoor zorgt dat de motor meer vermogen kwijt kan, waardoor we iets sneller kunnen varen. Dit ter voorbereiding van de top speed, waar je twee kansen hebt om een zo hoog mogelijke snelheid te laten vastleggen door een snelheidsmeter. Hier werden we zevende, met een snelheid van 27.5 kilometer per uur. Na het eten was er een illuminated parade, waar de zonneboten met zoveel mogelijk lampjes het water op gaan. Helaas waren wij niet toegekomen om dit goed voor te bereiden, dus was onze verlichting beperkt tot een aantal fietslampjes: hier valt volgend jaar veel winst te halen dus!
Racedag 3
De laatste racedag bevat een nieuw onderdeel voor ons, de tons race. In deze race liggen verschillende boeien in het water, waar je langs vaart om een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Er waren een paar beperkingen, zo mocht je een rondje (tussen twee boeien) niet vaker dan twee keer doen totdat je minstens drie verschillende routes had gevaren. Dit geeft de teams veel ruimte om eigen routes en strategie te bepalen, maar maakt het ook erg lastig om tijdens de race te bepalen waar je ten opzichte van andere teams staat. Dit pakte voor ons team erg goed uit, de strategie verliep enorm goed, waardoor we de tijd maximaal konden benutten, en de vijfde plaats pakten. Hierna wilden we net als de vorige dag de sprintschroef op de boot zetten, maar door de lange tocht was het staartstuk erg vast gedraaid, en hadden we te weinig tijd om dit op te lossen voor de matchrace. De matchrace is waarschijnlijk het meest spectaculaire onderdeel van de week. Hier varen boten een één op één wedstrijd over een klein parcours, en de winnaar gaat door, en de verliezer ligt er uit. Na een goede kwalificatie gevaren te hebben, klapte het stuursysteem één a twee meter voor de finish om, waardoor we hier een slechte tijd neerzetten. Daarnaast waren we niet in staat om het op te lossen voor de laatste race, dus die hebben we niet kunnen varen. Ondanks dat hebben we toch de zesde plaats weten te behalen. Op zich niet gek, maar we hadden graag de volle potentie van de boot gezien in de laatste twee races.
Na de races vond de prijsuitreiking en afsluitingsceremonie plaats. Hier werden de hoofdsponsors van het evenement bedankt, evenals vrijwilligers en de deelnemende teams. Daarna werden de prijzen uitgereikt:
1. Sunflare Solar Team
2. Spectrum Solar Team
3. WhisperPower Solar Team
AGH Solar Boat won de prijs voor de best verlichte boot.
Hi-Horizon heeft de zesde plaats behaald in het eindklassement. Dit is voor ons verreweg het beste resultaat dat we tot nu toe behaald hebben. Voorgaande jaren hebben we veel technische problemen gehad met de boot, en daardoor hebben we een aantal races niet of niet goed kunnen uitvaren. Dit jaar was de boot juist heel stabiel, en dat heeft vruchten afgeworpen. We hebben vier teams kunnen verslaan in het eindklassement, en in twee van de belangrijkste races waren we zelfs vijfde! Hier is dus enorme winst behaald. We hopen deze koers voort te zetten in de toekomst! Voor nu lossen we het probleempje met het stuursysteem op, en werken we verder aan het ontwikkelen van een nieuwe accu. Op naar de volgende uitdaging: de Sneekrace op 28 september.
Daarnaast doen we graag volgend jaar weer mee aan deze uitdaging! Wilt u ons hierbij helpen door middel van sponsoring? Neem dan contact op met folkert@hi-horizon.com.
Geweldig, gefeliciteerd Hi-Horizon team met deze mooie 6e plaats. Een mooi avontuur!!
Het is een heel duidelijke weergave van het hele gebeuren en een zeer goed leesbaar verhaal.