Hi-Horizon Racing Team

Verslag Akkrum 2024

Het NK zonnebootrace in Akkrum begon dit jaar met enthousiasme, maar ook met terughoudendheid: er was al enige tijd een probleem met de boot. De boot kon niet vol gas varen, waardoor we geen kans zouden hebben bij de sprint, en ook bij de andere races zou dit een groot nadeel opleveren. Met dit in ons achterhoofd werden de voorbereidingen getroffen.

Donderdag

Donderdagochtend vertrok een deel van het team naar de boot, om die klaar te maken voor vertrek, en een ander deel haalde onze nieuwe kar op! Bij aankomst bij de boot werd een probleem aangetroffen met de elektrische pomp, maar dat kon vlot verholpen worden. Daarna vertrokken we naar Akkrum, waar al een aantal andere teams van de Open Class hun kamp aan het opzetten waren. Uiteindelijk waren er 12 deelnemende teams aanwezig. Vandaag stonden de volgende activiteiten op de planning: de technische keuring, het palaver en twee schipperstesten. Senne en Bauke hebben recent hun vaarbewijs gehaald, en moesten ook een schipperstest afleggen om mee te varen in de wedstrijden. Ondanks dat de boot niet helemaal functioneerde zoals we hadden gehoopt hebben ze beide de test gehaald! De rest van de dag hebben we gewerkt aan een oplossing voor het probleem. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de expertise om ons heen op het evenement: dankzij de hulp van verschillende teams hebben we toch de oplossing voor het probleem kunnen vinden, een grote meevaller voor ons! Verder hebben we ons gericht op de voorbereiding van de wedstrijden: de Endurance op vrijdag, en Rondje Akkrum en de sprint op zaterdag.

Vrijdag

Na de grote opluchting van donderdagavond kon het team opgewekt de dag beginnen. De meeste racevoorbereidingen waren al getroffen, dus na het aansluiten van de panelen kon de boot snel het water in. Helaas was er wel een nieuw probleem ontstaan: we kregen geen data binnen over hoeveel de zonnepanelen laadden. Hierdoor werd de voorbereide strategie in de war geschopt, en moest er met een minder optimale strategie gewerkt worden. Helaas was hier vanwege de tijdsdruk niets meer aan te doen. De Endurance is een race van 52 kilometer, door de wateren rond Akkrum. Dit is de langste race van het weekend, waar de zonnepanelen dus een grote rol spelen. De race verliep enorm leuk! We hebben vier teams kunnen inhalen, waardoor we echt deelnamen aan de race. Helaas zijn we door twee teams weer terug ingehaald nadat de accu even uitviel, wat het resultaat was van de gebrekkige data die we binnenkregen evenals onze verouderde accu. Toch hebben we twee teams achter ons kunnen houden tot de finish, wat ons een tiende plaats opleverde. Bovendien kwamen we slechts één minuut na de nummer negen binnen! Dit was onze eerste race waar we teams hebben ingehaald en competitief hebben meegevaren! Na de race hebben we ons voorbereid op de dag van zaterdag.

Zaterdag

Op zaterdag staan de laatste twee races van het weekend op de planning: Rondje Akkrum, waar we binnen een uur zoveel mogelijk rondjes varen door het centrum van Akkrum en daarna de sprint. De races van zaterdag vallen altijd samen met de Reuzedei Akkrum, waardoor het hele dorp vol is met evenementen en mensen. Dit levert ook veel publiek op voor de races, wat veel toevoegt aan de sfeer. In het rondje Akkrum liepen we tegen het probleem van de beperkte accucapaciteit aan. Door de leeftijd van onze accu bezit onze accu maar over ongeveer 60% van de maximumcapaciteit, wat veel nadeel oplevert tegenover andere teams op een relatief kortere race. Door een botsing van een ander team werd de race vroegtijdig beëindigd (gelukkig gaat het goed met de schipper en de boot). Dit is erg jammer, want we stonden net op het punt om nog een team in te halen. Deze wedstrijd heeft ons de elfde plek opgeleverd. Hierna werd de sprint gevaren. Omdat de schipper nog relatief weinig ervaring in de boot had, in combinatie met gebrekkige communicatie hebben we de sprint iets te voorzichtig gevaren. Dit heeft ons vanwege uitvallende teams toch een tiende plaats opgeleverd.

In het eindklassement hebben we helaas wel de twaalfde plaats gekregen met 62 punten. Boven ons stonden Amsterdam ROCVA met 60 punten en AGH University met 57 punten, en Sunflare mag zichzelf Nederlands kampioen noemen!

Over het algemeen zijn we erg tevreden over het weekend. Natuurlijk hadden we hoger op het scoreboard willen eindigen, vooral omdat we bij zowel de Endurance als Rondje Akkrum daar enorm dichtbij waren. Maar we hebben veel geleerd over de boot, en weten waar de meeste winst kunnen boeken voor de volgende races. Maar daarnaast heeft de boot ook stabiliteit laten zien en weten we dat we goed mee kunnen varen met de competitie, vooral als we een aantal beoogde verbeteringen doorvoeren in de komende tijd. Kortom: we zijn tevreden met de prestatie van de boot naar omstandigheden, en zijn enthousiast om te laten zien wat we nog meer in huis hebben in de komende races!

Wilt u ons helpen bij de aanschaf van een nieuwe accu of lichtere zonnepanelen, dan horen wij graag van u!

Contact: folkert@hi-horizon.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *